Danie przeznaczone dla biednych jak i bogatych. Zasłynęła,
przede wszystkim dzięki prostemu przygotowaniu. Składniki na zupę
cebulową są tanie, a ona sama smakuje wyśmienicie. W sam raz na
podtrzymanie sił dla każdego. W kuchni francuskiej pełni ona funkcję, naszego bigosu.
Sam się przekonaj jak prosta jest w przygotowaniu.
Składniki potrzebne:
- 25 dkg włoszczyzny
- 40 dkg cebuli
- 1,5 litra wody
- 2 kostki przyprawy do zup
- 2 dkg tłuszczu
- 1/8 litra śmietany
- 3 dkg mąki oraz cukier, sól, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Jak mamy już wszystkie potrzebne składniki pora zabrać się za przygotowanie, przyrządzenie naszej potrawy.
Przygotowanie potrawy :
Warzywa
opłukać i oczyścić, zalać wrzącą wodą i do tego dodać tłuszcz, wszystko
ugotować. Cebulę obrać i pokrajać w krążki a następnie ugotować w
niedużej ilości osolonej wody pod przykryciem. Gdy będzie już miękka,
przetrzeć przez sito włosiane i połączyć z przecedzonym wywarem.
Do
tego dodać pokruszone kostki przyprawy do zup, podprawić mąką
rozmieszaną z 1/8 l zimnej wody, następnie zagotować. Połączyć ze
śmietaną, przyprawić do smaku cukrem, solą albo zieleniną.
Podawać najlepiej z grzankami z bułki lub chleba, z grzankami ostrymi, z paluszkami kruchymi.
Zupę tę można przyrządzić również na wywarze z kości.
Smacznego wszystkim :-)
Autorem artykułu jest Tobiasz Duda
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz