Płatne Maile.

środa, 5 września 2012

Rafaello

Jeżeli lubisz wiórki kokosowe i budyń to musisz koniecznie zrobić to ciasto. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, na pewno nie pożałujesz:-)
  
Składniki na biszkopt:
6 jajek,                           
1 ¼ szklanki cukru,                                 
1 szklanka mąki pszennej,                              
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,                                           
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
2 ugotowane budynie śmietankowe (z mniejszą ilością mleka niż jest na opakowaniu)
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych,                  
⅓ masła,                         
4 łyżki cukru,                        
2 łyżki miodu, 
Cytryna i przegotowana woda do nasączenia biszkoptów – proporcje wg uznania. 
 
Białka i cukier ubijamy na sztywno, dodajemy ocet i żółtka – jeszcze chwile ubijamy, aż się wszystko połączy. Następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenna, i razem z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 175° C.
Gotujemy 2-a budynie śmietankowe z mniejszą ilością mleka, żeby masa była gęściejsza niż zwykle.
Rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy wiórki i smażymy na złoty kolor. Mieszamy żeby się nie przypaliło.
Biszkopt kroimy na pół. Dolny placek biszkoptu nasączamy, smarujemy kwaśnym dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i też nasączamy. Wierzch biszkoptu smarujemy budyniem i wtłaczamy w ten budyń usmażone lekko ciepłe wiórki.
Pycha
Autorem artykułu jest  Justyna Słopień
Artykuł pochodzi z www.Artelis.pl
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz