Płatne Maile.

czwartek, 31 maja 2012

Golonka w piwie

Przepyszna golonka zasmakuje każdemu a na pewno smakoszom golonki w troszeczkę innym wydaniu niż zwykle ją jadamy. Nadaje się na każde przyjecie i jest dość prosta w przygotowaniu.




Składniki:
-1 duża golonka lub dwie mniejsze
-włoszczyzna (pęczek lub mrożona paski)
-1 kostka masła
-1 butelka piwa (najlepszy efekt daje słodkie)
-przyprawa do golonki lub żeberek



Przygotowanie;
Golonkę namaczamy na około 1 godzinę w chłodnej wodzie. Następnie jeżeli jest taka potrzeba to " golimy ", myjemy oraz wykrawamy kość. Przekładamy do miski i marynujemy ją na noc w przyprawie do golonki albo żeberek. Następnego dnia obsmażamy na patelni z dodatkiem masła z każdej strony i przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Marchew, seler, pietruszkę, por myjemy. Obieramy poszczególne warzywa i kroimy je w drobne paski. Możemy użyć już gotowej mrożonej mieszanki. Na tej samej patelni co golonkę podsmażamy również z dodatkiem masła pokrojona w paski włoszczyznę. Następnie, przekładamy podsmażone warzywa do brytfanki z golonką i zalewamy słodkim piwem około 3/4 butelki. Brytfankę przykrywamy i całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i dusimy ok 2,5 godzin, od czasu do czasu sprawdzamy czy golonka jest już miękka. W razie potrzeby podlewamy woda lub pozostałym piwem. Kiedy golonka będzie już prawie miękka tak około 20 do 25 minut przed zakończeniem pieczenia odkrywamy brytfankę, pozwalając aby nasze mięsko delikatnie się podpiekło. Gotowe danie kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy wraz z warzywami na wcześniej udekorowany półmisek. Golonka najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub musztardą.

Pozostaje już tylko życzyć Smacznego!!!

Autorem artykułu jest Beata Chmurzyńska

http://www.wysmieniteprzepisykulinarne.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz