SKŁADNIKI :
- 2 woreczki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 400 g filetu z piersi indyka
- oliwa
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- 5 krążków ananasa z puszki
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 4 lub 5 czubatych łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
PRZYGOTOWANIE :
Filet z piersi indyka opłukać , potem osuszyć , ewentualnie obrać z błonki która może być na nim . Mięso pokroić w kostkę doprawić solą , pieprzem trochę aby nie przesadzić . Podsmażyć kilka minut na patelni , po paru minutach dodać 1 łyżeczkę curry . Pod koniec dodać posiekaną w kostkę cebulę. Mięso ma być dobre w środku nie musi być ani zesmarzone ani zarumienione po prostu nie może być surowe .Następnie po usmażeniu przełożyć do miski by lekko wystygło . Dodać ugotowany ryż . Kukurydze , ananasa i groszek odsadzić dobrze z zalewy .Ananasa pokroić na kawałki najlepiej nie za małe dodać razem z kukurydzą i groszkiem do sałatki . Doprawić wedle własnego smaku smaku solą , pieprzem ,curry , kurkumą i garam masala. Wymieszać dokładnie . Dodać majonez , jogurt , musztardę -wymieszać wszystko dokładnie . Przykryć folią , schłodzić w lodówce . Przed podaniem udekorować wedle uznania zieleniną i kawałkami pozostałego ananasa . Serdecznie polecam sałatkę na każdą okazję .
Autorem artykułu jest Grzegorz Starbała
Artykuł pochodzi z serwisu http://www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz