Płatne Maile.

sobota, 9 czerwca 2012

Żółta sałatka z indykiem i curry

Żółta sałatka z indykiem curry i ryżem , coś pysznego . Łatwy i szybki przepis serdecznie polecam sprawdziła się już nie raz na wielu okazjach , nie ważne czy to przyjęcie rodzinne czy impreza ze znajomymi . Spróbujcie sami






   SKŁADNIKI :
- 2 woreczki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 400 g filetu z piersi indyka
- oliwa

- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- 5 krążków ananasa z puszki
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

- 4 lub 5 czubatych łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej  

PRZYGOTOWANIE :

Filet z piersi indyka opłukać , potem osuszyć , ewentualnie obrać z błonki która może być na nim . Mięso pokroić w kostkę doprawić solą , pieprzem trochę aby nie przesadzić . Podsmażyć kilka minut na patelni , po paru minutach dodać 1 łyżeczkę curry . Pod koniec dodać posiekaną w kostkę cebulę. Mięso ma być dobre w środku nie musi być ani zesmarzone ani zarumienione po prostu nie może być surowe .Następnie po usmażeniu przełożyć do miski by lekko wystygło . Dodać ugotowany ryż . Kukurydze , ananasa i groszek odsadzić dobrze z zalewy .Ananasa pokroić na kawałki najlepiej nie za małe dodać razem z kukurydzą i groszkiem do sałatki . Doprawić wedle własnego smaku smaku solą , pieprzem ,curry , kurkumą i garam masala. Wymieszać dokładnie . Dodać majonez , jogurt , musztardę -wymieszać wszystko dokładnie . Przykryć folią , schłodzić w lodówce . Przed podaniem udekorować wedle uznania zieleniną i kawałkami pozostałego ananasa . Serdecznie polecam sałatkę
na każdą okazję .
Autorem artykułu jest Grzegorz Starbała

Artykuł pochodzi z serwisu http://www.Artelis.pl
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz